Johan Langaard

Johan Henrik Langaard (1899–1988)
Norsk kunsthistoriker, museumsmann. Første direktør for Oslo kommunes kunstsamlinger og ansvarlig for etableringen av Munchmuseet. Utga flere arbeider om Edvard Munch.

Tilknyttet

    Les mer

    Brev og brevutkast fra Edvard Munch til Johan Langaard

    I det digitale arkivet finnes det 12 brev/brevutkast til denne mottakeren.

    Munchmuseet, MM N 1787.    Brevutkast. Ikke datert.
    «Jeg har aldrig gjort kopi af mine billeder – Når jeg har brugt samme motiv er det udelukkende af kunstneriske hensyn { … }og forat fordybe mig i motivet. Når noen malere har besværet sig over at jeg har malt flere «{s}Sygt barn» { … }så skal jeg henvise til Heines noget brautende svar på lignende angreb, «Ich der Gott kopiere mig mich selber. Ich schuf Löwen und Gazellen und ich machte auch die Affen –»
    Munchmuseet, MM N 1788.    Brevutkast. Ikke datert.
    «Ikke et barn menneske tror jeg vilde la være at tro artikkelen var myntet på mig selvfølgelig med forbehold»
    Munchmuseet, MM N 1789.    Brevutkast. Datert 1934.
    «Jeg takker for den tilsendte redegjørelse for amerikaudstillingen Der er vistnok noget jeg kunde have lyst til at si om spørsmålet udstillinger i Amer{ … }ika som jeg ihvertfald mener er fremtidens land. Men som jeg har sagt har jeg måttet helt trække mig tilbage fra alle og alt. Forhåbent- lig vil det bringe mig ro så jeg kan efter lang tids pause atter at ta fat på det der for mig er livets mening for mig.»
    Munchmuseet, MM N 1790.    Brevutkast. Datert 4.2.1934.
    «Det er vel ikke rimeli at der blir noen anledning til noen  …  videre udredning af mit forhold til danskerne – Jeg skal da tilslut nævne at i mine funderinger over danskernes ofte mærkelige optræden mot mig har jeg tænkt mig at en mulig uforsiktig ytring mot danskerne har bidt sig fast i dem Ligeledes at det har ærgret dem at jeg ved et par anledninger ikke har villet være sammen med dem og at de ikke har forstået at jeg af sen hensyn til min helbred de sidste 20 år helt har undraget mig selskab –»
    Munchmuseet, MM N 1791.    Brevutkast. Datert 1934.
    «Meningen med det brev jeg sendte var at De ved leilighed og helst med kefter konferance med mig kunde skulde forklare de danske malere at jeg var lidt vagtsom efter det tidligere passerte – Det var udstillingen der blev fortiet og den uhøflige måte dengang der gjorde at jeg bestemte mig til ikke at ha noget med dem at { … }gjøre»
    Munchmuseet, MM N 1792.    Brevutkast. Datert 4.2.1934.
    «Jeg har ikke været i byen kan jeg si på 2 måneder ja jeg kan si på 3 år    Jeg kommer vel næppe mer utenfor Ekely og kanske jeg osså udfører en længe påtænkt flytning længere væk – Heller ikke har jeg, kan jeg si, talt med noen i denne tid –»
    Munchmuseet, MM N 1793.    Brevutkast. Datert 1934.
    «Jeg skal senere engang i ro forklare Dem hvorfor jeg tror danskerne de senere år vil mig tillivs – Det er sager der skriver sig fra 30 år tilbage – I telefon blir det jo hele confust og egnet til misforståelser»
    Munchmuseet, MM N 1794.    Brevutkast. Datert 1934.
    «Både i kunstnerisk henseende { … }og fra et borgerligt standpunkt tror jeg de { … }mænd som Ring og de ledende mændsom kunsthistoriker Petersen og andre ser på  …  mig mig og andre ledende mænd omgivende Grønningen og den herskende kunstnerkreds  … se ligeledes mænd som Johannes v Jørgensen ser { … }på mig med høist blandede følelser – For Johannes Jørgensen tænker jeg er oplagt jeg en vederstyggelighed»
    Munchmuseet, MM N 1795.    Brevutkast. Datert 1934.
    «Ved min forrige udstillingspecielt  …  Der nævnes særl opsigtsvækkende ofte at i Kjøbenhavn at jeg er så berømt – Her kan man se hva berømmelse og et navn udretter – Der Jeg nævnes som salgsmaler i lighed med Zorn – { … }Skibsrederne har alle bil væggene fulde af mig – Så det synes at ha sammenhang med arJohannes Jensens artikel –»
    Munchmuseet, MM N 1796.    Brevutkast. Ikke datert.
    «Jeg har næppe set et menneske eller talt med et menneske på 2 måneder og kommer vel næppe til at sætte min fod utenfor Ekelys grænser på lange tider da jeg så høilig trænger ro – Det er ikke derfor rimeligt jeg får anledning til at udrede mit forhold til danskerne under en personlig sammenkomst –»
    Munchmuseet, MM N 3276.    Brev. Datert 3.2.1934.
    «Meningen med det brev jeg sendte igår og som vel nu ligger i Nationalgaleriet var at De ve{ … }d leig leilighet og helst efter konferance med mig skulde forklare de danske malere at jeg var lidt vagtsom mot dem efter tidligere paserte passerte begivenheter – Det var den af uhøflige måte som jeg blev mødt med da jeg for  …  7 år siden som gjæst holdt udstilling «den {f}Fri»  …  og det at den ved at forties af samtlige kunstanmeldere blev gjort til fiaskoudstilling der gjorde at jeg bestemte mig til ikke oftere at udstille de{ … }r»
    Munchmuseet, MM N 3277.    Brev. Datert 2.2.1934.
    «Jeg se{ … }nder dette der nok bør sendes efter udstillingen – Det forklarer i allefald min mistro til danskerne. Dette kan De jo vise både Thiis og Rolfsen»

    Brev fra Johan Langaard til Edvard Munch

    I det digitale arkivet finnes det 5 brev fra denne avsenderen. – Hvis lenkene nedenfor er aktive, er brevene publisert.

    Munchmuseet, MM K 674.   Brev. Datert 09.01.1934. 
    «Jeg har påtatt mig å holde «The Studio» under- rettet om hvad som foregår i norsk kulturliv og har bruk for å kunne reprodusere Deres utkast til Arbeiderbilled for Rådhuset. Det vil natur- ligvis fremgå av teksten at billedet er på et forberedende stadium. Jeg tillater mig derfor å be om Deres tillatelse. Kan De gi mig den venter jeg ikke å høre noget fra Dem. I motsatt fall vil De kanskje være» 
    Munchmuseet, MM K 675.   Brev. Datert 11.12.1943.  
    Munchmuseet, MM K 1449.   Brev. Datert 23.05.1934. 
    «Komiteen for Vandreutstillingen har planlagt en utstilling på 8 forskjellige steder i Telemark i juni måned. d å. Utstillingen vil på basis av ca. 25 deltagende malere såvidt mulig få karakteren av et tversnitt gjennem dagens norske kunst. For det tilfelle De skulde ønske å delta med et billed, bedes De innsende dette til Nasjonalgalleriet. Samtidig vil man være takknemlig for å få opgitt forsikringssum samt året billedet er malt. Billedene vil ikke bli frem- budt tilsalgs på utstillingen. Innlevering må skje innen den 27 ds. Når fristen er så kort skyldes det, at det først nu har lykkedes komite- en å sikre sakens økonomiske side, dels at det er om å gjøre å kunne av- vikle utstillingen før høionnen begynner for alvor i Telemark.» 
    Munchmuseet, MM K 1452.   Brev. Datert 21.10.1935. 
    «To ord for å si Dem at jeg reiser fra Oslo slutt i denne uken og blir borte til ut i neste. Forinnen ville jeg gjerne vite hvilke billeder De vil la mig få med til Amerika. Jeg må få lov å la de hente såsnart jeg kommer tilbake til byen.» 
    Munchmuseet, MM K 1453.   Brev. Datert 02.11.1935. 
    «To ord for å si at jeg er tilbake i Oslo og håper å høre fra Dem, med det første. De fem billeder vi sist så på danner såvidt jeg kan se en god samlet ophengning, som i høi grad vil prege utstillingen. Det var den lyse utgave av Syk pike, Selvportrettet, Modellen med korslagte armer, Strand- bredden og Pikene på broen» 

    Johan Langaard er omtalt i følgende tekster

    Munchmuseet, MM K 1159.   Brev fra Jens Thiis. Datert 09.02.1933. Se s. 2
    «En slik egenmæktig optræden av de to journalister i en for vor nasjonale kunst høiviktig sak protesterer jeg mot og kan ikke gå med på noen medvirken. Da jeg sammen med Johan Langaard net nylig var ute hos dig, forlød der ikke et ord om en slik utstilling, og jeg hadde indtrykket av at du foreløbig hadde ut- satt den.»
    Munchmuseet, MM K 1162.   Brev fra Jens Thiis. Datert 11.10.1933. Se s. 2
    «Så kommer vi til «boken». Jeg har arbeidet meget med den og under høipress. Jeg har lagt den stort an, med l slekts- historie og kunstnerisk tidsmiljø, kanskje for stort. Men jeg hadde store ambisjoner med denne bok, som jeg lenge har foresat mig å skrive. Det skulde bli «boken om Munch». Desværre er tiden blitt så knapp at det henger på dagene å få den ferdig. Jeg har avsagt alt annet, fåt fritagelse fra forelesinger ved Universitetet, og Nat. Gal. administrerer jeg med min kjære ven og pligt- opfyldende sekretær Johan Langaard pr. telefon. Jeg går i det hele tatt ikke ut, avsier selskaper og lar som Harald Hårfager skjegget vokse, inntill jeg blir færdig med mitt verk.»
    Munchmuseet, MM K 1170.   Brev fra Jens Thiis. Ikke datert. Se s. 1
    « «Men hvad liker De da?» spurte jeg. «Munch – ikke «Bademanden» det forstår jeg mig ikke på. Men «Madonna», den elskende kvinne, det er det skjønneste billede jeg har sett i mitt liv og jeg kommer aldri til å glemme det», var hendes svar. Jeg hadde lyst til å gi hende en liten klapp på kindet. Men det gjør man jo ikke i N.Gall. og navnlig ikke i sin kones nærvær, vi var sammen der med Lan- gaard som ledsager. – Jeg beretter denne lille episode, fordi jeg kunde tenke mig at den vil glæde dig og som et bevis på, at din kunst begynner å trenge igjennem til forståelse «i folkedypet».»
    Munchmuseet, MM K 1171.   Brev fra Jens Thiis. Datert 03.07.1936. Se s. 2
    «den igår for Revold og Rolfsen som sammen med sine søte fruer, mine veninder, var hos mig til en avskeds- aften. Langaard har idag besørget d min «Betraktning» videre til stats- råden. – Iaften kommer min datter Else og hendes mand dr. Sigurd Grieg og tar avsked med mig. Og så imorgen tidlig bærer det avsted til «Røde Kors». Ve over Musolini og hans misgjer- ninger!»
    Munchmuseet, MM K 1174.   Brev fra Jens Thiis. Datert 13.01.1939. Se s. 2
    «Takk for ditt brev. Jeg har sett på Aulabilledet «Forskerne» (sammen med Jean Heiberg og Langaard). Vi er alle enige om at denne første utgave både kom- posisjonelt og koloristisk er å foretrekke, som jeg også har uttalt for pressen.»
    Munchmuseet, MM K 1181.   Brev fra Jens Thiis. Ikke datert. Se s. 2
    «at jeg hadde forvekslet Ljans-opholdet 1900-01, med Nordstrandsopholdet 99. For billedenes vedkommende er det jo likegyldig, det er jo den samme natur, de g samme motiver som er skildret. Men for en museums- mann og kunsthistoriker som jeg og for Langaard, som har skrevet museets katalog, er dateringsspørsmål av høieste viktighet, og jeg vil heller ikke ha denslags feil i min bok. Derfor stiller må jeg her plage dig med følgende spørsmål:»
    Munchmuseet, MM K 2290.   Brev fra Curt Glaser. Datert 22.10.1914. Se s. 1
    «eine Karte von Ihnen gab mir doch wenigstens ein Le- benszeichen. Und das ist viel in den jetzigen Zeiten, da wir vom Auslande und unseren dor- tigen Freunden nicht viel hören. Durch Herrn Langaard, der jetzt öfter hierher kommt, erfuhr ich ein wenig, wie es in Norwegen aussieht. Danach spürt man dort von dem Kriege eigentlich mehr als hier, wo im Lande das Leben beinahe unverändert»
    Munchmuseet, MM K 2316.   Brev fra Curt Glaser. Datert 10.04.1918. Se s. 3
    «lange mag es allerdings bis da- hin noch dauern! Wir hatten es alle nicht geahnt, als wir kurz vor Kriegsausbruch zusammen in Moss waren, was dieser Krieg be- deuten würde. Trotzdem würden Sie sich wundern, wie wenig das Leben in Berlin verändert ist. Herr Langaard wird Ihnen ja davon erzählt haben. Gewiß fehlt es an manchem. Es gibt nur wenig Wagen und Automobile in den Straßen, und das Essen in den Restaurants ist mäßig. Aber den Menschen sieht man nicht viel Veränderung an, und das»
    Munchmuseet, MM N 3110.   Brev fra Edvard Munch til Jens Thiis. Datert 1933. Se s. 2
    «Portrættet af Torgersen der var udstillet på hans udstilling for kort tid siden var malt før Krohg meldte sig ind hos os (Jeg meldte mig ikke til ham) Det skal være et af mine bedste billeder – Det rostes høit af { … }Langaard – Jeg malte flere af mine bedste hoder før han korrigerte –»
    Munchmuseet, MM N 3111.   Brev fra Edvard Munch til Jens Thiis. Datert 29.9.1933. Se s. 1
    «Det er altid ting der kan rettes D Kvinnestudien (Dedichen) er malt efter at Krohg havde korigeret mig. Det er dog ganske uligt Krohg    Da heller HeyerdahlU …  Du burde gjengivet portrættet af Torgersen der hang på hans sidste udstilling Det blev af alle erkjendt som et af mine bedste billeder (Langård og Gauguin) Dette var malt før Krohg meldte sig ind på skolen og er et af mine bedste billeder Du kan få fotograferet billedet hos Torgersenhvis det nu lar sig gjøre»
    Munchmuseet, MM N 3126.   Brev fra Edvard Munch til Jens Thiis. Datert 1934. Se bl. 1r
    «Jeg glemmer ikke den dag vi 3 venner og Langa{ … }ard fæstet min 70 års dag – 14 dage efter kommer Din katastrofe og på samme tid min gamle ven Høsts alvorlige svækkelse»
    Munchmuseet, MM T 241.   Skissebok av Edvard Munch. Ikke datert. Se bl. 5v
    «Langaard»